Ziua Z – de unde vine schimbarea?

Ziua Z. Ziua în care ne ridicăm, ne dezmorțim și plecăm la luptă. Ziua în care decidem că nu mai putem să îndurăm, să privim nepăsători, să ne ascundem în spatele ecranului împărțind dreptate din capul patului. Ziua în care ne dăm seama că uneori doar dacă ne răzvrătim împreună putem schimba lucruri. Cum știm însă unde să ne oprim? Când știm că am mers prea departe? Cum știm când dreptatea noastră merge prea departe? Cât de subțire e linia dintre un manifest, un principiu, și un gest reprobabil? Putem schimba lucruri în țara asta doar apelând la violență împotriva violenței, ilegalităților, nedreptăților?

Spectacolul Ziua Z a avut premiera în regim online, transmis live pe 20 și 21 martie. Bobi Pricop a lucrat împreună cu actorii Teatrului de Stat Constanța și a imaginat și conceput un impecabil produs hibrid – o parte a spectacolului are loc pe scena teatrului, o alta într-o mașină care circulă prin Constanța. Că Bobi Pricop este extrem de ingenios și că a știut întotdeauna să folosească tehnologia astfel încât să îi slujească poveștii pe care o are de spus nu mai e niciun secret. În spectacolele sale, tehnologia nu mai e doar o unealtă, ci o parte a poveștii.

În vara anului trecut povesteam despre Live, spectacolul său de la Teatrul Radu Stanca din Sibiu, spectacol adaptat pentru a fi transmis online. Ziua Z demonstrează, încă o dată, că mediul online nu trebuie privind ca un balaur atunci când vine vorba de teatru. Online-ul nu înseamnă îngroparea emoțiilor sau a sentimentelor – dacă știi cum să îl faci să lucreze pentru tine, nu împotriva ta. Iar Bobi Pricop ne arată, din nou, că deține toate atuurile pentru a spune povești în continuare, chiar și în mediul online. Povești cu impact, reale, crude, pline de emoție și jucate excelent.

Patru tineri decid să ia dreptatea în propriile lor mâini și îl răpesc pe tânărul Coco Dincă. Coco a omorât un alt tânăr cu mașina pe trecerea de pietoni aflându-se, se pare, sub influența alcoolului și a drogurilor. Fiind însă o beizadea ca multe altele, a fost achitat fără prea multe cercetări. Cei patru tineri decid să transmită live răpirea în cadrul ediției de știri difuzate la postul constănțean Briza TV.

Cătălina Mihai, Theodor Şoptelea, Marian Adochiţei, Florin Aioane și Andrei Bibire sunt tinerii din mașină. Toate energiile lor personale se împletesc excelent transformându-se într-o puternică energie colectivă, electrizantă și efervescentă. Sunt reali, sunt „de-ai noștri”, vocea lor se aude clar și răspicat, iar mesajul și emoția sunt transmise cu fiecare cadru. Simți cu totul corpul cum revolta lor se transformă, încet, încet și în revolta ta pentru că, da, din păcate, lumea nedreptăților prezentate de ei este lumea în care trăim acum și aici. O vedem în fiecare zi la tv, în presă, în mediul online. Nu ai cum să te aperi de ea pentru că este pretutindeni și poate acesta este cel mai de impact element al spectacolului Ziua Z – că textul foarte bun scris de Ionuț Sociu nu închipuie povești, ci ți le relatează pe cele de care te izbești, uneori neputincios sau nepăsător, zi de zi.

De cealaltă parte, în studioul Briza TV i-am remarcat pe Lucian Iftime și pe Lana Moscaliuc care au găsit varianta perfectă de a te face să crezi că chiar urmărești un jurnal de știri și nu un spectacol de teatru. Și-au asumat aceste roluri complet, transformarea lor se vede și se simte în cea mai mică respirație și intonație, în postură, în frazare. Minunat gândite și asumate aceste roluri!

Mai departe de simpla idee de privare de libertate în scop justițiar, tinerii vorbesc despre un manifest, despre schimbare, despre învingerea pasivității care ne caracterizează pe mulți dintre noi atunci când asistăm siderați la nedreptăți comise în jurul nostru fără să luăm nicio măsură. Dacă poliția se face că nu vede pentru că, pe lângă aplicarea legii, mai are uneori și un job suplimentar de a păzi spatele și reputația oamenilor cu bani, dacă toți clătinăm din cap a dezaprobare din confortul casei noastre, dacă ridicatul din umeri pare să devină un sport național… ce (ne) mai rămâne de făcut? Acceptăm sau ripostăm? Și dacă ripostăm, până unde merge libertatea noastră până o încălcăm pe a celuilalt?

Ziua Z este un spectacol de văzut și revăzut, de simțit, de trăit, de ascultat și de interiorizat. Bobi Pricop a reușit, încă o dată, să își transmită gândurile și viziunea printr-un spectacol exemplar, adaptat perfect realității noastre cotidiene. Online-ul nu trebuie să înlocuiască spectacolele din sala de teatru, nu trebuie să aibă drept scop îngroparea acestei arte. Poate însă să fie un mediu excelent în care să ia naștere un alt soi de spectacol și de experiență, poate să genereze emoție și să spună povești… totul e să știi cum să ți-l faci aliat. Exact așa cum, iată, Bobi Pricop a reușit să o facă atât de perfect încă o dată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top