Listă de dorințe teatrale – Teatrul Mic

Am ales 3 dintre spectacolele de la Teatrul Mic pe care îmi doresc foarte mult să le văd în această stagiune. Sunt mai multe, evident, dar am vrut să mă opresc doar la trei dintre ele. Sunt spectacole despre care am citit alte cronici, care mă atrag și care rezonează cu mine din diverse motive. Într-o ordine complet aleatorie, vedeți mai jos despre ce este vorba, poate vor reprezenta și pentru voi o inspirație pentru o listă de dorințe teatrale.

* Legături primejdioase * în regia lui Cristi Juncu.
Îmi tot revine în cap ecranizarea semnată Stephen Frears care mi l-a pus pe lista cu actori de urmărit mai îndeaproape pe John Malkovich. N-aș fi știut să spun pe cine aș fi văzut să îl joace pe Valmont așa cum mi-a rămas el în minte și așa cum mi-l imaginez eu, dar când am auzit că în această montare rolul îi revine lui Florin Piersic Jr am știut instantaneu că am găsit răspunsul la nehotărârile mele. Uneori știi sau simți unele lucruri înainte să primești confirmarea pentru ele. În acest caz nu cred că mă înșel.
Intrigi, erotism, iubire, ură, seducție, răzbunare, perversitate și jocuri de putere. Spectacolul acesta ar trebui să le aibă pe toate. Sunt tare, tare curioasă și nerăbdătoare să îl văd.

* Martiri * în regia lui Vlad Massaci
Am tot amânat acest spectacol stagiunea trecută spunându-mi că mai am timp, mai e timp, nu se termină stagiunea așa de repede. N-am mai apucat, dar acum nu o să îl mai ratez. În contextul actual al discuțiilor interminabile despre libertatea de exprimare, despre integrare, minorități și mai ales despre religie vs credință, piesa de teatru Martiri scrisă de Marius von Mayenburg pare să pună mai multe puncte pe i pe aceste planuri. În plus, îmi doresc foarte mult să îl văd pe Alex Bogdan dându-i viața lui Benjamin. Știu că multă lume l-a catalogat deja ca fiind doar un actor de comedie (și este, într-adevăr, unul foarte, foarte bun) și că poartă după el prejudecata conform căreia actorii care joacă preponderent roluri comice doar atât știu să facă. Mă bucur că în acest spectacol iese din această zonă și sunt convinsă că va schimba multe mentalități precum cea expusă mai devreme. Bonus: Iuliana Vîlsan semnează scenografia!

* Ținutul din miezul verii * în regia lui Vlad Massaci
Am auzit foarte multe lucruri bune despre acest spectacol. De fapt nu, nu lucruri bune, lucruri extraordinare despre acest spectacol și îl am de mult timp pe lista mea. Acum ceva timp am văzut și ecranizarea care o are în rol principal pe Meryl Streep și îmi aduc aminte că mă gândeam oare cum ar arăta transpus pe o scenă de teatru, oare s-ar putea face? Nu doar că s-a făcut și a avut premiera acum doi ani, dar și a luat naștere un spectacol excelent. Distribuția este minunată și reamintesc bonusul menționat la spectacolul precedent – scenografia semnată de Iuliana Vîlsan. Și nu, nu este deloc întâmplător că două dintre cele trei spectacole pe care mi-am propus să le văd stagiunea aceasta la Teatrul Mic sunt regizate de Vlad Massaci. Încă mai țin minte și îmi sunt foarte dragi spectacole de-ale lui pe care le-am văzut acum 10-11 ani și care m-au făcut să îi urmăresc ideile și rezolvările regizorale încă de pe atunci.


Vedeți aici programul Teatrului Mic până la finalul lunii octombrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top