10 spectacole de văzut în cadrul Festivalului Național de Teatru (partea întâi)

Sunt multe, multe spectacole interesante de văzut în cadrul ediției Festivalului Național de Teatru de anul acesta. Mi se pare foarte greu să fac o listă în care să includ doar o parte dintre ele ca și sugestii pentru alți iubitori de teatru pentru că, dacă ar fi după mine, mi-aș dedica toată perioada 18-27 octombrie Festivalului, dar din păcate știu deja că nu o să pot ajunge la toate spectacolele pe care le am în vizor. Vă las mai jos o primă selecție de cinci spectacole din programul FNT-ului care cred că merită văzute.

*între timp a apărut și partea a doua pe care o găsiți aici.

 

Zbor deasupra unui cuib de cuci

Teatrul Metropolis

○ 19 octombrie ora 18:30

○ 20 octombrie ora 19:00

foto Adriana Grand

Despre spectacolul Zbor deasupra unui cuib de cuci de la Teatrul Metropolis am scris deja, dar l-aș revedea cu aceeași bucurie și cu același entuziasm oricând. Cu un McMurphy interpretat apăsător de captivant de către Andrei Huțuleac, spectacolul în regia lui Victor Ioan Frunză ne aduce povestea deja (destul de) cunoscută din romanul lui Ken Kesey care se petrece într-un spital de boli mentale. Închiși în această colivie cu gratii de fier, pacienții spitalului încearcă, prin terapii de grup și medicamentație, să se conformeze regulilor societății. Realitatea, așa cum o știu, și-o imaginează sau aleg să o trăiască ei în această instituție este complet spulberată odată cu venirea rebelului și realului McMurphy. Cu o distribuție excelentă, spectacolul are un loc extrem de bine meritat în programul Festivalului Național de Teatru și este cu siguranță de văzut și de revăzut.

 

Legături primejdioase

Teatrul Mic

○ 21 octombrie ora 19:00

○ 22 octombrie ora 19:00

foto Bogdan Catargiu

Un spectacol care trebuie văzut și simțit fără prejudecăți. Cu o scenografie atrăgătoare și cu niște costume irezistibile, spectacolul lui Cristi Juncu vorbește despre un soi de iubire care taie în carne vie, despre minciună, despre jocuri periculoase izvorâte din orgolii rănite și suferințe profunde, despre putere și subjugare, despre încredere, acceptare, dedicare și răscoliri interioare. Jocul riscant al seducției practicat de cuplul Valmont (Florin Piersic Jr însumează toate modurile în care îl percepeam și mi-l imaginam pe Valmont) – Madame de Merteuil (Diana Cavallioti este pătrunzător de calculată și de diabolic de seducătoare) pornește de la o simplă glumă și provocare de budoar, dar ajunge să răstoarne lumi și suflete și să se transforme într-un blestem. Întreaga distribuție este atent și inspirat aleasă, iar spectacolul este musai de văzut.

 

Navigatorul

Compania „Liviu Rebeanu”, Teatrul Național Târgu Mureș

○ Teatrul Național „I.L.Caragiale”, Sala Studio

○ 24 octombrie ora 19:30

foto Cristina Gânj

Un alt spectacol în regia lui Cristi Juncu care își face loc în programul ediției de anul acesta al Festivalului Național de Teatru este „Navigatorul”, un produs al companiei „Liviu Rebreanu” de la Târgu Mureș. Piesa este scrisă de Conor Mcpherson, considerat a fi cel mai important dramaturg irlandez contemporan. Acțiunea spectacolului se petrece în ajunul Crăciunului și îi are în centru pe frații James şi Richard Harkin. Dacă James duce o bătălie pe care speră să o învingă cu alcoolul, fratele său, deși orb și șchiop, pare să aibă o mai bună aplecare asupra vieții chiar dacă este, la rândul său, o epavă. Lucrurile însă iau o turnură neașteptată în momentul în care în viața lor apare misteriosul domn Lockhart care îi invită la reiterarea unui mai vechi joc de poker, joc de care stă agățată întreagă viață a lui James.

 

Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba

ARCUB

○ 26 octombrie ora 19:00

○ 27 octombrie ora 19:00

foto Adi Bulboacă

Piesa a fost scrisă de Yann Verburgh împreună cu regizorul spectacolului, Eugen Jebeleanu și reprezintă o colaborare între actori români și actori francezi cu scopul de a crea o punte de legătură între cele două culturi. De altfel, spectacolul se joacă în română, engleză, franceză, germană și berberă, având o supratitrare ce face parte din conceptul spectacolului multilingvistic. Piesa a fost scrisă bazându-se pe poveștile și experiențele, pe alocuri extrem de personale, ale actorilor și este un spectacol care adresează teme foarte actuale legate de discriminare, drepturi, moralitate. Se află pe lista mea cu spectacole ce trebuie neapărat văzute încă de la momentul premierei, genul acela de spectacol pe care, deși nu l-am văzut încă, îmi naște fluturi în stomac pentru că știu, intuiesc că o să îmi placă foarte mult, o să mă provoace și o să mă emoționeze.

 

Chiritza în concert

Teatrul Național „Lucian Blaga“ Cluj-Napoca

○ Teatrul Odeon

○ 27 octombrie ora 18:00 și ora 21:00

foto Nicu Cherciu

Spune-mi de Anca Hanu și de Ada Milea într-un spectacol-concert și m-ai cucerit fără să mai am nevoie de detalii suplimentare. Îmi doresc de ceva timp să o văd pe Anca Hanu live și mă bucur foarte, foarte tare că Festivalul Național de Teatru aduce Chiritza în concert la București înainte să apuc eu să ajung să îl văd la el acasă la Cluj. Piesa scrisă de Vasile Alecsandri a fost regândită și reinterpretată de Ada Milea astfel încât să fie transformată într-un musical extrem de viu, de natural și plin de ritm. Un spectacol delicios de doar o oră, cu o distribuție extrem de talentată care va binedispune fără vreo urmă de dubiu orice spectator care va lua parte la această minunată poveste.

 

° ° °

Întreg programul Festivalului Național de Teatru îl găsiți aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
shares